Behandlingar

Kroppsterapeutisk behandling

Detta innebär att man med ett flertal metoder och tekniker löser upp och motverkar muskelspänningar. Några av de metoder jag använder mig av för att uppnå detta är massage, muskulering, strain and counterstrain , revolving, triggerpunktsbehandling samt lymfmassage. Då varje behandling är anpassad efter kundens individuella besvär kan behandlingar variera kraftigt i utförande från person till person. Behandlingen kan antingen vara riktad mot att förebygga besvär eller att behandla direkta problem som tex. onda axlar, nackspärr, ryggskott, trötta ryggar, tennisarmbågar, huvudvärk m.m.

Klassisk Massage

Den Svenska klassiska massagen är världsberömd. Genom knådningar, glidningar och tryck löser massagen upp spänningar i hela kroppen och ger en behaglig och skön avslappning. Symtom som huvudvärk, sömnsvårigheter, stelhet eller smärta i muskler och leder kan bero på spända muskler. Detta kommer ofta från monotont arbete, över eller snedbelastning (tex dålig arbetsställning) eller stress och andra känslomässiga orsaker. Regelbunden massage kan motverka dessa symtom och håller borta tröttheten och smärtan i musklerna. Du känner dig lugnare, mjukare och rörligare.

Massage
 • Gör spända muskler mjuka och elastiska
 • Ökar blodcirkulationen i musklerna vilket medför att musklerna förses med mer näringsämnen, syre och vätska samtidigt som slaggprodukter lättare transporteras bort.
 • Ökar lymfcirkulationen
 • Stärker immunförsvaret
 • Har en avslappnande effekt på kroppen
 • Ger en djupare och lugnare andning
 • Ger en ökad kroppskännedom
 • Motverkar ärrbildningar efter skador i muskelvävnad då läkningsprocessen går snabbare.
 • Har god effekt på träningsvärk
 • Motverkar spänningar vid smärttillstånd
 • Motverkar stress
 • Har en lugnande effekt på nervsystemet genom att hormoner som oxytocin (lugn och ro hormon) och endorfiner (kroppets eget morfin) stimuleras samtidigt som utsöndringen av stresshormoner hämmas.
 • Sänker blodtrycket och minskar stressen vilket verkar positivt på koncentrationsförmågan, minnet, humöret och andra stressrelaterade problem.
 • Ökar kroppens allmänna välbefinnande

Lymfmassage                                                                                                                                                                               Lymfsystemet är en viktig del av kroppens cirkulation och därigenom viktigt för att kroppen ska kunna försvara sig mot infektioner och och göra sig av med slaggprodukter. Man kan säga att det är både  kroppens avlopp och reningsverk. I västvärlden är lymfsystemet lite bortglömt, medan man i den österländska medicinen sedan länge insett lymfsystemets betydelse för vårt välmående. Syftet med lymfmassagen är att lossa och frigöra gammal ärrvävnad för att öka transporten av lymfvätska och slaggprodukter från vävnaden till blodbanan och slutligen ut ur kroppen via urinen.

Lymfmassage kan hjälpa  vid:

 • Sendrag/kramp i benen
 • Domningar i armar och fingrar
 • Svårt att gå ner i vikt
 • Oro/stress i kroppen
 • Lätt för att bli förkyld
 • Stel och värk i kroppen – kort bindväv
 • Svullnad i ben, fingrar, händer och armar
 • Sömnsvårigheter
Muskulering

Många besvär i leder och muskler orsakas av strama och spända muskler. Muskulering innebär att man jobbar direkt på de muskler som är spända och hårda. De masseras och töjs ut med en speciell teknik. Förutom massage och muskeltöjningar kan även longering och triggerpunkter ingå i behandlingen. Du blir rörligare och känner dig mer avslappnad.

Revolving® – öppnar upp din rörelseförmåga

En djupgående och skön massagemetod som påverkar den djupa muskulaturen, muskelhinnorna och andningen Revolving® är en svensk myofasciell (myo=muskel, fascia=hinna) behandlingsmetod som utvecklats av massageterapeuter och naprapater för att skapa ett bättre och snabbare behandlingsresultat. Metoden bygger på att samtidigt som man skapar avslappning i muskeln också skapa en förlängning av bindväven. Huvudsyftet med denna behandling är att genom att släppa på spänningar i muskler och fascior (muskelhinnor):

 • Återskapa korrekta rörelsemönster och balans i kroppen.
 • Motverka slitage på muskler, leder och ligament
 • Minska smärta, förbättra prestation och öka välmåendet.

En av muskelhinnornas funktion är att se till att kroppens muskelgrupper kan arbeta friktionsfritt med varandra. Denna funktion kan dock försämras vid skador eller inaktivitet. Revolvingbehandling ökar hinnornas flexibilitet så musklerna åter ska kunna arbeta med sin fulla potential.

Strain and counterstrain

Denna metod är liksom champagne en ren tillfällighet. Den skapades av Osteopaten Lawrence H Jones. En av hans patienter hade haft långvarigt ont i ryggen och hade de senaste veckorna inte kunnat sova pga dessa svåra smärtor. Jones hjälpte med hjälp av kuddar och stolar och filtar till att bädda upp sin patient i ett läge där denne ej upplevde smärta. Jones gick sedan för att ta hand om en annan patient och när han kom tillbaka tog han försiktigt bort att alla hjälpmedel som stött patienten för att kunna påbörja sin behandling. Detta krävdes inte då mannen glatt reste på sig och tackade så hemskt mycket för hjälpen och gick. Jones blev väldigt förvånad men började sedan prova på samma procedur med andra patienter och detta visade sig vara en fantastisk metod som utvecklats mer och mer efter detta.

Med denna metod kommer man alltså åt spänningar i djupt liggande vävnader, som man inte når med massage. Den fungerar bra både vid akuta tillstånd som nackspärr och ryggskott, men även vid tillstånd som byggts upp med tiden. Hjärnan kommer ihåg sånt som hänt redan vid födseln.

Metoden går ut på att lokalisera ömma punkter, så kallade tenderpoints, för att ta reda på var i kroppen spänningarna sitter. Därefter för man kroppen i ett läge där smärtan från den ömma punkten avtar. I detta avslappnade läge skickar muskeln signaler till hjärnan och talar om att den nu har det bekvämt vilket i sin tur leder till av hjärnan skickar signaler till muskeln och talar om att den ska släppa på sin spänning.

Denna metod kan bla hjälpa mot:

 • Smärta och värk
 • Hållning och felställning
 • Benlängdskillnad
 • Ryggskott och nackspärr
 • Samt övriga besvär från nacken och ner till hälarna

Käkledsbehandling
Käkledsmuskelbehandling är en effektiv metod där man med olika massagetekniker lättar på spänningar i käkledsmusklerna. Dessa spänningar har oftast sitt ursprung i ett yttre trauma, mental och emotionell stress eller bettfel/tandreglering. Dessa spänningar kan även bidra till smärta i nacken och låsningar i nackkotorna.

Har du långvarig spänningshuvudvärk? Eller biter du i hop och gnisslar tänder? Då ska du välja en käkledsmuskelbehandling! Det är en grundlig massage av käkledens alla muskler, även av käkmuskulaturen inuti munnen. Det är bra att kombinera en käkledsmuskelbehandling med nackmassage, då dessa muskler hänger ihop. Behandlingen utförs på bänk och med handskar.

Triggerpunkter

Är en av de vanligaste orsakerna till smärta i muskler och leder. Med tryck, massage, isning, och muskeltöjningar kan dessa punkter upphöra med sin smärtprojicering.

Att tänka på vid massage

Du bör ej få massage om du har någon infektion eller feber i kroppen. Du bör även vara försiktig vid tillstånd som åderbråck, grav benskörhet, elakartade tumörer samt i den första trimestern under en graviditet. Om du känner dig osäker ta alltid kontakt med din behandlande läkare innan du tar emot massage.